Train for Textile Care

De properste blog ter wereld

Het gezondere alternatief

Leave a comment

Twee uitstekende redenen om als hotelhouder of gastronoom te kiezen voor stoffen servetten zijn de luxueuze esthetiek en de duurzaamheid. Onlangs kwam er nog een derde reden bij: papieren servetten zouden kleur afgeven op etenswaren en kankerverwekkend zijn.

In maart 2016 brachten drie hogeschoolstudenten uit Hamburg een belangrijk aspect inzake tafellinnen weer onder de aandacht. Zij wonnen namelijk de eerste prijs op gebied van chemie in een wedstrijd “Jugend forscht” (jeugd onderzoekt) met hun onderzoek naar giftige kleurstoffen in papieren servetten. Van de vijftien verschillende servetten in hun onderzoek waren er toch enkele die ernstige twijfels over de kleurstoffen opriepen.

Dit thema veroorzaakte in Duitsland in nogal wat schokgolven. Volgens het landelijk instituut voor beoordeling van risico’s (BfR) bevatten de bontgekleurde papieren servetten “primaire aromatische aminen”, stoffen die volgens het instituut kankerverwekkend zouden zijn en erfelijke veranderingen kunnen teweegbrengen. Christian Schmidt, minister van economie van de deelstaat Hamburg, diende daarom een aanvraag in bij de Europese Commissie om een decreet op te stellen over drukinkten. “Zoals iedereen weet, worden papieren servetten soms gebruikt als bord om koekjes, cake… op te leggen of worden broodjes erin verpakt. Hierbij kunnen deeltjes van die inkt op de etenswaren overgaan”. Verder dan ontwerp van decreet is de Commissie nog niet geraakt en het gevaar blijft dus bestaan. Reden temeer voor hotelhouders of restaurateurs om even te overwegen waarom stoffen servetten zouden moeten wijken voor papieren.

Servetten worden voor verschillende dingen gebruikt, maar zowel voor het afbetten van de lippen als voor direct contact met levensmiddelen moet het servet – stoffen of papieren – veilig zijn op chemisch gebied. Er mogen met andere woorden geen stoffen op het servet overgaan op mensen of op etenswaren. Bij stoffen servetten is dat risico uitgesloten, omdat door de reiniging door professionele wassers er geen gevaar bestaat op overdracht van kleur. Het aspect gezondheid kan dus voor wassers een doorslaggevend argument zijn bij hun onderhandelingen met hoteliers en restauranthouders.

Leave a comment