Train for Textile Care

De properste blog ter wereld

Vlaamse musical van topniveau

1 Comment

Image

Op 28 juni 1914 wordt aartshertog Franz Ferdinand van Oostenrijk neergeschoten door Gavrilo Princip. De moord betekent letterlijk het startschot van de Eerste Wereldoorlog. Vorige zaterdag ben ik gaan kijken naar de spektakelmusical “14-18” in de Nekkerhal in Mechelen. En nog steeds onder de indruk van wat de grootste Vlaamse musical ooit is. In een productie van Studio 100 nemen zo’n 150 acteurs, enkele paarden en voertuigen een enorm podium in beslag. Als de zaal dan nog eens vol zit met 1800 mensen, zoals zaterdag het geval was, geraak je zonder moeite onder de indruk.
Je wordt van bij het begin letterlijk in het stuk gezogen door het enorme rijdende podium dat vooruit en achteruit beweegt en je soms met de neus op de feiten drukt. En die feiten zijn natuurlijk niet de leukste: de grote oorlog was bij ons vooral een statische oorlog met veel loopgravengevechten en de musical geeft een mooi chronologisch overzicht van de gebeurtenissen, waarbij de meeste soldaten bij hun oproeping dachten dat het na een maand wel over zou zijn. Het stuk is dan ook een eerbetoon aan de gesneuvelden, op welke manier zij ook aan hun einde gekomen zijn.
De originele muziek van Dirk Brossé, uitgevoerd door de Filharmonie, is pakkend en meeslepend. Ook het waar-of-niet verhaal van soldaten uit beide kampen die op Kerstavond tussen de linies verbroederden om samen ‘Stille Nacht’ te zingen wordt hier mooi ingepast.
Tenslotte kregen wij zaterdag de volledige hoofdcast te zien en te horen. De namen zijn u inmiddels wel bekend maar we vermelden toch nog even Bert Verbeke (Bram uit Thuis en winnaar van Stars for life) in de rol van de vuilgebekte (maar grappige) Albert en Lander Depoortere (die wij nog niet aan het werk hadden gezien) als Kamiel. In de crew ontdekten wij ook Jan Schepens en Hilde Norga.
14-18: eentje om te gaan bekijken !

Advertisement

One thought on “Vlaamse musical van topniveau

  1. Schitterend initiatief! Mooie, heldere website ook, proficiat!
    Keep up the good work!
    Mvg, Peter

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s