Train for Textile Care

De properste blog ter wereld

In het groen eet je meer ontspannen

Leave a comment

Ontspanning, vrolijkheid, creativiteit… een onderzoek toont welke emoties de verschillende kleuren teweegbrengen. Er werd vorig jaar in Zweden een test uitgevoerd in een omgeving die deed denken aan een restaurant en de resultaten zijn misschien ook wel belangrijk wanneer je denkt aan de inrichting van een café, eethuis of restaurant, meer bepaald aan de kleur van het tafellinnen.

“Je eet ook met je ogen” is een gekende uitdrukking. Maar heeft die enkel betrekking op de “mise en place” van het eten of ook op het kleurenpallet in de zaak? In een experiment onderzocht het bekende merk Tork aan de hand van hersengolven en polsslag welke invloed kleuren hebben op het eten van een maaltijd. Acht plaatsen en zestien proefpersonen met één opdracht: de kleur op zich laten inwerken. Iedere proefpersoon nam plaats in de acht restaurantachtige opstellingen, die helemaal in één kleur geschilderd waren, zowel de bodem, de wanden, de meubels als de borden. In elke plaats kreeg hij een drankje en een koekje, telkens identiek van smaak maar in dezelfde kleur als de omgeving. Iedere keer werden de hersengolven en de hartslag nauwkeurig opgemeten en de testpersoon vulde zelf nog een evaluatieblad in.

Geel voor het ontbijt, zwart voor het avondmaal

De resultaten van het experiment vertoonden quasi hetzelfde patroon als reactie op kleur. Rood stimuleert bijvoorbeeld emoties en creativiteit en blauw werkt rustgevend. Bovendien gaven de reacties van de proefpersonen aan welke kleur best past bij welke maaltijd, van een romantisch dinertje voor twee tot een formeel event. Geel past bijvoorbeeld zeer goed bij het ontbijt, omdat het stimuleert en de concentratie bevordert. Zwart is de beste begeleiding bij een chic diner. Het resultaat beschrijft het karakter van iedere kleur.

  1. Meditatief groen: deze kleur werkt stimulerend en tezelfdertijd voor ontspanning en diepe rust. Groen versterkt het immuunsysteem. De hartslag ging in deze ruimte onder het gemiddelde. De testpersonen omschrijven groen als ontspannend, rustig en uitnodigend, passend bij de middagmaaltijd of bij de koffie met kennissen.
  2. Vrolijk oranje: deze kleur wordt beschreven als modern en vrolijk. Oranje roept associaties op met leuke herinneringen aan vrienden en familie, maar het is geen romantische kleur, ze veroorzaakt lichte stress en is weinig luxueus. Oranje werkt neutraler dan intensieve kleuren als geel en heeft een link met leren en informatieverwerking.
  3. Gedistingeerd zwart: zwart is een zeer complexe kleur. Ze wordt beschouwd als luxueus, modern en gedistingeerd, maar ook als eerder afwijzend en vervelend. Volgens de testpersonen gaat zwart zeer goed samen met een chic dinertje of een elegante bar, dus gelegenheden waarbij de kinderen thuisblijven. De hersengolven duiden op verhoogde creativiteit en spanning, maar ook op mindere concentratie, waardoor de kleur minder goed geschikt is voor zakelijke gebeurtenissen.

Morgen het vervolg………

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s