Train for Textile Care

De properste blog ter wereld

Praktische tips voor als je uit eten gaat

Leave a comment

Bij een mooi etentje in een chic restaurant behoort naast bloemen, kaarsen, veel borden en nog meer bestek ook een stoffen servet tot de basisuitrusting van decoratie. Dit servet dient echter niet enkel als bescherming tegen vlekken, wel integendeel: de klassieke servet is een traditioneel cultureel voorwerp met een hoge symbolische waarde. Om tegenover uw tafelgenoten bij het gebruik van stoffen servetten geen fatale blunders te begaan, zetten wij hieronder even de regels voor het juiste gebruik van deze edele stoffen.

  • Het servet vouwen: als we gaan eten, wordt het servet dubbelgevouwen op de schoot gelegd. Gebruik het in geen geval als slabbetje! De stof hoort op het bovenbeen en niet om de hals. Het is eveneens verboden het servet in het hemd of tussen de buikriem te steken.
  • Opstaan: het servet links van het bord. Moet u tijdens het eten voor korte tijd de tafel verlaten, leg het servet dan links naast het bord. Laat het zeker niet achter op de stoel, want dat maakt een onhygiënische indruk. In Engelstalige landen is het soms toegestaan om het servet over de rugleuning van de stoel te leggen.
  • Servet op de grond: niet oprapen. Als het servet op de grond gevallen is, moet men zeker geen moeite doen om het op te rapen, want het onder-de-tafel gedoe wekt alleen verkeerde gedachten op. Valt het servet achter u, dan is het toch aan te raden om het op te rapen om te vermijden dat de kelner of een andere gast hierover struikelt.
  • Een stoffen servet is geen zakdoek. Als u tijdens het eten uw neus moet snuiten, gebruik dan nooit het stoffen servet, maar neem daarvoor discreet uw eigen zakdoek.
  • Voor het drinken de mond even afbetten. Om vette randen op het glas te vermijden, kunt u maar beter voor het drinken uw lippen even afbetten met het servet.
  • Na het eten het servet vouwen. Meestal wordt na de koffie het etentje besloten. Dat is het moment om uw servet – zoals bij het eventjes opstaan – aan de linkerkant van uw bord op tafel te leggen. Vouw de stof zodanig dat de opening naar u gericht is en de eventuele knik naar uw linkerbuur.

De wasserijwereld dankt u voor het gebruik van stoffen servetten!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s